Dashyat !!! Briged Al-Qassam Pamer Kehebataan Yang Buat Tentera Israel GERUN !!!

| April 5, 2017 | 0 Comments

Dashyat !!! Briged Al-Qassam Pamer Kehebataan Yang Buat Tentera Israel GERUN !!! | Sayap ketenteraan Hamas, Briged Al-Qassam hanya memiliki keanggotaan seramai 30,000 orang. Seteru mereka pula, tentera rejim Zionis Israel dikhabarkan mempunyai seramai 720,000 orang anggota. Israel juga memiliki keupayaan ketenteraan terhebat di dunia dengan teknologi peperangan yang tercanggih pada masakini, ditambah lagi dengan dokongan sekutu-sekutunya terutama sekali Amerika Syarikat. Menilai dari segi kekuatan kedua-dua pihak, sememangnya berbeza ibarat langit dan bumi.

Namun dengan bilangan tentera yang jauh lebih sedikit, Briged Al-Qassam telah berhasil memberikan satu tamparan hebat kepada rejim Zionis Israel dalam Perang Al-Asful Ma’kul yang masih berterusan hingga ke hari ini. Sepanjang tempoh lebih sebulan peperangan, bilangan tentera Israel yang terbunuh adalah seramai 497 orang, sepuluh kali ganda lebih ramai berbanding bilangan anggota Al-Qassam yang syahid terkorban.

Dengan tekad yang jitu untuk mengecapi syahid di jalan-Nya dan tawakkal yang tidak berbelah bahagi kepada Allah swt, anggota-anggota Briged Al-Qassam telah mempamerkan sosok keberanian dan keperwiraan yang menjadikan mereka mimpi ngeri buat tentera Israel. Keupayaan ketenteraan dan kebijaksanan strategi peperangan Hamas dalam peperangan kali ini juga jauh di luar jangkaan rejim Zionis Israel, sekaligus menimbulkan kegerunan dahsyat kepada mereka.

Berikut dipaparkan sebahagian contoh kehebatan Briged Al-Qassam dalam aspek keupayaan ketenteraan yang telah dipamerkan sepanjang Perang Al-Asful Ma’kul kali ini:

1) Keberanian Komando Darat Al-Qassam dengan strategi peperangan yang pelbagai

Sebahagian besar kematian yang dialami tentera Israel adalah akibat operasi ketenteraan yang dibuat oleh Komando Darat Al-Qassam. Operasi darat Al-Qassam berjaya menembusi beberapa kem tentera rejim Zionis dan kemudiannya membunuh tentera penjajah. Dalam satu serangan hendap ke atas kem tentera Israel di Nahal Oz, skuad Komando Al-Qassam berjaya menyelinap melalui rangkaian terowong rahsia dan menggunakan taktik penyamaran sebagai tentera Israel yang berhasil mengelirukan musuh.

Operasi dilakukan secara tersusun di mana pasukan Al-Qassam itu hanya mengambil masa sekitar 2 minit untuk menyelesaikan misi mereka, cukup untuk melakukan serangan dan kemudian berundur semula ke dalam terowong. Mereka juga melaksanakan operasi dengan cermat seperti tidak melepaskan tembakan secara rambang dan bertalu-talu, tidak memusnahkan lokasi atau meletupkan menara kawalan yang boleh menarik perhatian tentera Israel di kem-kem yang lain.

Antara strategi peperangan Komando Darat Al-Qassam lain yang turut menonjol kali ini penggunaan perangkap samar dan keupayaan untuk meletupkan kenderaan tentera musuh dengan alat kawalan jauh.

2) Penggunaan Komando Amfibia Al-Qassam yang tidak dijangkakan musuh

Dalam keadaan Gaza yang terkepung secara total, Briged Al-Qassam masih berjaya menembusi negara haram Israel melalui jalan laut dengan menggunakan skuad Komando Amfibia Al-Qassam yang sama sekali tidak pernah dijangkakan oleh tentera Zionis. Komando Amfibia Al-Qassam berhasil melaksanakan beberapa operasi untuk mencerobohi kem tentera Israel dan seterusnya melakukan serangan darat secara berdepan.

3) Teknologi roket baru R-160 yang berupaya mencapai sasaran lebih jauh

Serangan roket Al-Qassam dalam peperangan kali ini dilaporkan telah sampai ke wilayah Israel yang sebelum ini tidak pernah berjaya dijangkau. Kalau sebelum ini Al-Qassam telah memperkenalkan roket M-75 yang berupaya mencapai sasaran sehingga 70-75 km, kali ini Al-Qassam berjaya menghasilkan pula roket jenis R-160 (Rantissi 160) yang memiliki jangkauan sasaran sehingga 160 km. Roket ini diberi nama sempena Asy-Syahid Abdul Aziz Rantissi yang telah syahid pada tahun 2004 akibat bedilan peluru berpandu oleh helikopter Apache Zionis Israel.

Laporan Al-Qassam menyatakan bahawa roket R-160 telah berjaya dilancarkan ke wilayah Haifa, bahagian paling utara di negara haram Israel yang jaraknya kira-kira 140 kilometer dari Gaza. Perkembangan ini menggemparkan seluruh penduduk Israel kerana kini tiada lagi tempat yang selamat untuk mereka daripada ancaman serangan roket Al-Qassam. Serangan roket yang dilancarkan dari Gaza juga telah melumpuhkan operasi di Lapangan Terbang Ben Gurion di Tel Aviv.

4) Penghasilan senjata penembak tepat “Ghoul” buatan sendiri
Al-Qassam juga telah berjaya mencipta sendiri senjata penembak tepat (sniper) yang dinamakan “Ghoul” yang mampu mencapai jarak sejauh 2 kilometer. Sedangkan jarak tipikal sebuah sniper rifle biasa hanyalah dalam lingkungan bawah 1 kilometer. Sniper yang memiliki kaliber 14.5 mm ini diberi nama sempena salah seorang jurutera Al-Qassam bernama Adnan al-Ghoul yang telah syahid pada tahun 2004. Senjata ini juga dikatakan mempunyai keupayaan penglihatan teleskopik.

5) Inovasi roket yang berupaya mengelak sistem pertahanan Iron Dome

Peperangan kali ini menyerlahkan kegagalan Iron Dome milik Israel yang selama ini didakwa sebagai sistem pertahanan ketenteraan tercanggih di dunia. Sistem Iron Dome sebelum ini didakwa memiliki kadar kejayaan sehingga 90%, namun kajian yang dilakukan sepanjang peperangan kali ini menunjukkan Iron Dome hanya mampu mematahkan 30-40% serangan roket yang dilancarkan dari Gaza. Malah pihak tentera Israel sendiri mengakui dalam tempoh 24 jam tertentu sewaktu perang, Iron Dome mereka hanya mampu mematahkan 8 daripada hampir 120 roket yang dilancarkan oleh Al-Qassam.

Situasi ini mencetuskan situasi panik dan huru-hara kepada rejim Zionis Israel apabila Iron Dome milik mereka ternyata tidak dapat menghalang sepenuhnya serangan roket ciptaan Al-Qassam. Penganalisis tentera Israel sendiri mengakui bahawa inovasi Al-Qassam telah berjaya menghasilkan roket Jaabari 80 dengan teknologi yang mampu mengelak daripada Iron Dome. Pergerakan roket ‪Jaabari 80 secara berayun dan tidak tetap menyebabkan sistem pertahanan Iron Dome gagal untuk menangkis serangan tersebut.

6) Pelancaran pesawat udara tanpa pemandu

Buat pertama kalinya dalam peperangan kali ini, Briged Al-Qassam telah memperkenalkan pesawat udara tanpa pemandu mereka yang dinamakan Ababil 1 kepada umum. Al-Qassam mendakwa bahawa pesawat tanpa pemandu itu yang sarat dengan bahan letupan telah dilancarkan ke ruang udara Israel. Al-Qassam telah berjaya menghasilkan beberapa jenis pesawat udara tanpa pemandu, antaranya model A1A yang pertama sekali dicipta, jenis A1B yang berupaya melancarkan peluru berpandu dan jenis A1C yang boleh melakukan serangan Kamikaze (meletupkan diri sendiri dengan melanggar lokasi sasaran).

Kehebatan yang ditonjolkan oleh Briged Al-Qassam sepanjang Perang Al-Asful Ma’kul kali ini memberikan umat Islam sinar harapan bahawa umat Islam di Palestin tidak akan mengalah begitu sahaja dan menyerahkan tanah mereka kepada rejim Zionis Israel tanpa sebarang penentangan. Bahkan Al-Qassam menjanjikan lebih banyak kejutan kepada Israel sekiranya mereka terus berdegil untuk menindas dan tidak mengembalikan hak-hak penduduk Palestin khususnya di Gaza.

Tidak keterlaluan jika kita katakan Briged Al-Qassam adalah ibarat tentera Salahuddin Al-Ayyubi atau ketumbukan Muhammad Al-Fateh pada zaman ini. Merekalah hero umat Islam pada hari ini.

Sumber : Mohd Firdaus bin Sabturani Setiausaha Biro Media ISMA

P.S. 1 – Kantoi MENGANDUNG, Pelajar STPM Kongsi Kisah Buat ‘PROJEK’ Di Sekolah Yang Buat Ramai TERKEJUT !!!
P.S. 2 – [VIDEO] Tak Tahan Jadi Mangsa R0G0L Ayah Tiri. Gadis Gantung Diri Secara Live MENGGEMPARKAN Dunia !!!
P.S. 3 – “Mungkin Sebab Rupa Saya Sama Dengan Ibu” 4 Tahun Jadi KEKASIH Ayah…Ayah PUNCA Aku Hamil 6 Bulan !!!
P.S. 4 – Lepas Roomate Aku Keluar Jumpa Pakwe Malam Tu, Aku Terus Tido. Dalam Gelap Aku Rasa Ada Orang PEGANG Tangan Aku Dan…
P.S. 5 – “Kena Tunggu Bisul MASAK Baru PICIT” Doktor DEDAHKAN Amalan Tunggu Bisul “MASAK” Boleh BAHAYAKAN Kesihatan !!!

Tags: , , , ,

Category: Sejarah

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *