Panggilan Telefon TERAKHIR Ibunya Buat Anak Menyesal Seumur HIDUPNYA !!!

| April 13, 2017 | 0 Comments

Panggilan Telefon TERAKHIR Ibunya Buat Anak Menyesal Seumur HIDUPNYA !!! |Ok aku dah wassup Kak long aku. Maknanya betulah tu kisah family aku. (korang g cari kak long aku pnye cerita comfirm berderai)Akulah akak arwah mak aku yg no3 (9bulan waktu lari balik kg). Jgn risau adk beradik aku yg lain tak kan confess. Yelah smpai 9 org kang korang muntah hijau.Kak Long aku dh encourage and mempegaruhi aku utk confess on behalf of myself pulak. Tersiksanya jiwa seorang anak dengan perangai seorang bapa!

Kak long aku penah cerita masa umur aku lebih kurang satu tahun aku kena sawan. Masa tu arwah atuk baru meninggal bapa hari. Then, Kak Long cerita masatu muka aku biru. Arwah mak yg ak pggil mama dh mcm org gila panik. Pakai kain batik naik moto buruk pakcik ak bawak moto.Byg laa betape tabah ye mama aku jge aku kt hospital time tu. Bkn tu sje nk hntr p hospital kami nek moto honda c70 yg ad 3 gear tuh je. Dgn buih2 kt mulut. Mama kte dy bersyukur sgt smpt. Klu ank dikate lambang cinta suami dan isteri. Dtg celah mana lambang tuh dibiarkn bgi obor2 di lautan sulu?* hiperbola sih. Mne pergi pertimbangan seorg ayh biler berkaitan nyawa ank? N yet dtg jenguk pon tidak

Kak long aku cakap time kena pukul pun mak aku masih calm down tapi bila aku yg kena sawan mak aku betul2 dh mcm org meroyan. Aku kene admit hospital. Mak aku yg jaga sepenuh masa.

Mama x pernah sekali tak bg ap yg aku nak or dy akn kate tunggu dulu. But as ank last mama mmg kesygn abes laa. Infinity tu laa yg words yg mengambarkn kasih mama. Aku igt lagi kedegiln aku nk basikal bru pdhl mama nk gune wet tuh ke perkare lain tp dy korbnkn utk basikal aku yg kini ke mana. Kuat merajuk aku mama je boleh tahan. Psl kasut raye smpai bengkak2 nagis.

Mama aku ni sgt supportive. Utk mase tu xde lagi angkasawan negara. Mungkin effect dr sawan itu pon menjd slh satu cite2 aku. Mama p planetrium dy bwk balik sume pamplet psl planet2 lain time tu aku darjah 3 tapi da hafal 9 planet yg kt buku sains ats dorongn mama.

Kak Long penah masuk surat khabar sbb masuk pertandingan drama peringkat negeri Johor masa sekolah rendah. Aku tahu mak aku bangga. Dia letak gamba tu dekat meja guru dia. Smua pertandingan yg kak long masuk mama msti akn attend.

Hidup dengan mama aku kitorg tak mewah. Tapi cukup apa adanya. Bila dh besa sikit mama beli kereta secondhand. Selalu rosak. Bila rosak ktorg gelak jelah smbil pandang antara satu sama lain. Bila mama gaji time ni la makan sedap. Setiap mlm cmfrm ade bedtimestory. Cuti sekolah g bercuti ngn makcik2 aku. Aku happy. Tapi smua pinjaman Allah.

Antara kami 3 Allah pilih aku utk jd org yg terakhir gn mama. Biaseye aku sahur x bgun. Kunyah sambil pejam, mama yg suap #gilermanje tp tak pd hari berkenaan. Malam tuh mama pesan jgn gaduh gn kaklong n ad lg psnn yg aku x ley cter. Aku x pernah sangke mskn terakhir mama utk buke puase kami pd hri tu. Hari tuh aku lalui cm mimpi. X rase kaki bergerak menuju kemane2 . Cm langit ni runtuh rseye. Mase amik kak long kt asrama masing2 kami pakse “ko jgn nagis,aku x nagis” bile tgk jenazah mama masing2 tak dpt tahan air mata. Mujurlaa kak ngah sempat dtg sblum pngkebumian. Mama tangung rindu angkare insan bergelar ayah tp hnye pd gelaran. Byg laaa derita ya mama ank yg dikndung 9 bulan tak dibagi jumpe. N yet sekrg dy repeat lg perkare yg same kt bini number 3 dy. History repeat by itself. Hmmmm

Korang tau tak Kak long aku sepatutnya balik rumah beberapa hari lagi sbb dh nk cuti sekolah hari raya. Dia nak bgtau arwah yg dia dapat A matematik form 2 bayangkan dalam kelas dia 2 org je yg dapat A. Tapi tak sempat. Dalam uniform sekolah dia hantar jenazah pg tanah perkuburan. Selesai kebumi hujan lebat selebat alam.

Baru2 ni adalah aku berbual dgn mak cik2 belah bapak aku. Terungkit plak kisah kama.Yang paling aku kesal bapak aku cerita dekat adik beradik dia yg mak aku buat laporan palsu. Smua lebam2 time jumpa dokter mak aku yg hentak kepala sendri dekat dinding. Mmg aku terbodohkan jantan tu. Upsss.

Lepas UPSR aku dapat asrama sama dengn asrama Kak Long masa aku form 1 dia form 5. Smua urusan pendaftaran ke permohonan nak masuk asrama ke smua Kak long yg uruskan. Dia ada lagi simpan surat tu. Dia type sendri smua. Dia pembahas terbaik sekolah wakil smpai negeri bagai. So bab karangan mmg dia power. Ni pun aku mntak isi penting dr dia hahahahahah! Bapak aku huhu dia kesah pulak pasal aku.

Tapi lepas PMR dapat 7a kira pandailah time tu ak dpt sekolah teknik area rumah bapak aku. So masa tu aku konon2 nak let bygone be bygone la. Aku ddk asrama tapi kekadang balik rumah dia. First time masa tu aku balik rumah dia, dia megamuk mcm hantu. Penuh drama. Siap nk berparang dgn mak tiri aku. Punca apa aku tak tau. Tapi bayangkan aku tak pernah nmpak laki bini bergaduh. Teranjat gegerl. Aku depress teruk,sebulan smpai berkali2 period! SPM aku teruk kot!

Then, aku dpt smbung dekat poli time ni jauh dari bapak aku. Tapi tkde beza langsung kalau aku dekat pun bukan dia ambik tahu pasal aku. And dia tak tau pun dari kak long smpailah aku ktorg ni ambik course ape.

Alhamdulillah berbekalkan kekuatan yg arwah mama bekalkan. Kak long and aku jadi manusia. Kak long dah ada bisnes sendri. Keluarga mertua yg baik. Suami yg fun and ak tgk selalu kemas rumah. Tak mewah tapi boleh la setakat belanja aku bercuti. Sekarang aku dh dekat U insyallah tak lama lagi nak jadi cikgu mcm arwah. Doakan aku korang. Berjaya dalam hidup dan dapat jodoh yang baik. Anak2 yg soleh.

Ada beberapa helai baru arwah mama yg di tempah utk raya sbelum dia meninggal. Kadang2 aku pakai pergi kelas.

Terima kasih pak cik mak cik wak2 smua. Banyak tolong aku and kak long. Bagi aura positif. Syg aku macam anak sendri. Hantar kehulu kehilir.

Mama sangat hebat! Mama ajar kami perempuan tak lemah tapi yg lemah ialah jiwa. Jiwa kami sehebat mama! Insyallah!

Banyak nk cerita tapi aku tau nanti korang bosan.

Kesimpulanya:
1)Bapak tolong bentuk manusia yg wujud dlm dunia ni sempurna dr setiap aspek.Klu ko rase ko tak mmpu ko jgn buat anak. Kasi potong.

2)Jgn ambik hak orang. Mak tiri aku skrg kena madu juga. Bukan sekali berkali2. Aku nmpak depan mata.

3)Wanita teraniaya jgn pernah give up. Bagun! ko deserve utk bahgia. Kalau ada anak lagilah ko kena kuat. Kuatnya arwah mak aku lahirkan anak2 yg kuat mcm kak long dan aku ( puji diri kejap).

4)Kalau korang berada dlm zon yg sama dengan aku dan kak long ingat. takda org yg akan ubah nasib korang melainkan diri korang.

Sumber : Adik Su

P.S. 1 – Kantoi MENGANDUNG, Pelajar STPM Kongsi Kisah Buat ‘PROJEK’ Di Sekolah Yang Buat Ramai TERKEJUT !!!
P.S. 2 – [VIDEO] Tak Tahan Jadi Mangsa R0G0L Ayah Tiri. Gadis Gantung Diri Secara Live MENGGEMPARKAN Dunia !!!
P.S. 3 – “Mungkin Sebab Rupa Saya Sama Dengan Ibu” 4 Tahun Jadi KEKASIH Ayah…Ayah PUNCA Aku Hamil 6 Bulan !!!
P.S. 4 – Lepas Roomate Aku Keluar Jumpa Pakwe Malam Tu, Aku Terus Tido. Dalam Gelap Aku Rasa Ada Orang PEGANG Tangan Aku Dan…
P.S. 5 – “Kena Tunggu Bisul MASAK Baru PICIT” Doktor DEDAHKAN Amalan Tunggu Bisul “MASAK” Boleh BAHAYAKAN Kesihatan !!!

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , ,

Category: KISAH KELUARGA

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *