Ayah Kaki Pukul , Malas Kerja & Kahwin Dua. Tapi Perbuatan Ibu Buat Ramai TERPANA !!! Puncanya..

| August 22, 2017 | 0 Comments

Ayah Kaki Pukul, Malas Kerja & Kahwin Dua. Tapi Perbuatan Ibu Buat Ramai TERPANA !!! Puncanya.. | Sy tertarik nak bercerita pasal family saya . Kami mempunyai 4 org adik beradik dan semua nya perempuan …. Dari sejak kami kecil ayah saya memang seorang kaki pukul dan malas kerja .. Cerita dia dari kami kecil pukul maki tu kitaorang semua dah rasa .

Mak time tu kerja kemas2 rumah org je , sehari dapat lag 10-15rgt .. kalau ayah kerja pun tak lama , berhutang lagi ada lah , siap org hutang datang rumah amek barang2 yg blh tukar dgn duit, dulu nak makn benda sedap susah , pakai baju cntik apatah lagi , tp kami tetap berlajar utk bersyukur ….

Sampai lah kami berpindah (dah berbelas tahun ) dalam 3 tahun kami berpindah , ayah sy selalu tak balik rumah , last2 dpat tahu dia dah kahwin pun … Time tu mak jgn cakap lah , sedih tu kurang lah mungkin dah lali atau sy tak nmpk . tapi dia marah dalam keadaan tenang … hati wanita mana kan tak rasa perit kalau didua kan . dari sejak tu abah tak penah bg nafkah , skrg sy dah berusia 21tahun , mungkin dalam 10thn nafkah zahir and batin pun takde . Mak sy skrg mampu berdiri atas anak anak , kami semua walaupun dah 3 org kahwin (sy baru kahwin ) tapi rumah semua dekat2 dgn mak . sy duk dgn mak .

Alhamdulilah mmpu balas jasa mak , yelah dalam keadaan dia susah , dia blh bagi kami habis sekolah . tapi kami dari sekolh menengah tkde duit belanje , part time sini sana nak beli buku semua … nak tahu , madu dia (kira mak tiri sy ) duk 1 taman , anak dia dari kecik mak sy and adik beradik yang jaga (skrg dah 6tahun ) mak tiri sy ada 3 org ank dgn ayah sy . diorang semua dah biasa dgn mak and kami , tapi yg sulong lah rapat lah sebab dari bayi sampai besar mmg kat sini selalu , yang lagi 2 jarang2 …

Bayang kan ek , mak sayang dorang macam anak anak mak . kenapa ayah tak bg nafkah ?? Dengan kami pun dia tak mmpu , apatah lagi bini lagi 1 . kitaorang jaga nak dia pun sebab tank lah budak2 tu rasa susah sgt . skrg pun mak tiri kerja , ayah duk rumah jaga anak anak dia …

Disebabkan ayah kami macamni , kami mmpu belajar hidup , walaupun tak mmpu nak belajar tinggi2 tapi kami mmpu bg mak rasa senag . Dari kami takde apa2 sampai masing2 ada kereta dan rumah .. Alhamdulilah , kami semua dapat suami yang bertanggujawab , Dan berharap serat berdoa jauhkan lah dari pengalaman macam mak . Sebab tu kami adik beradik mmg tabik lan dgn mak , sampai harini semua benda mampu sendri (umur dah 57tahun )mampu untuk tersenyum lagi …

Mak mmg wanita yang kuat dan tabah , sy tak pasti kalau kami ditempat dia .. mampu ke kami setabah dan sekuat dia ?? kakak sy dah kahwin dah ada anak anak . Sebelum ni sy tkut utk berkahwin , yelah pengalaman tgok ayah sendiri , tapi alhamdulilah sgt dapat suami yang bertanggujawab , dari sy sekolah lagi mmg suami yg byk membantu ( sy kenal suami waktu sy masih sekolah , suami tua 9tahun sy , jadi time sy sekolah dia kerja ) dia byk tolong sy untuk beli brg2 keperluan sekolah dulu ..

suami tahu susah senang keluarga sy , 6tahun bercinta lepas tu baru kahwin … Sy bercerita ni untuk luahkan rasa yang amat bersyukur kerana mempunyai Mak sebaik baik mak kami . Harap kami dapat memberi mak lebih lagi kebahgian supaya luka mak yng dulu , kami dapat sembuh kan walaupun sedikit . terima kasih kerana membaca.

Sumber : KRT

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , ,

Category: KISAH RUMAH TANGGA

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *